Kleurig IJsland

In de vulkaan
Afgedaald naar de bodem van een magmakamer van de Thrihnukagigur vulkaan

We hadden ons van alles voorgesteld bij dit land van ijs en vuur, maar de uitbundige herfstkleuren half september waren een extra verrassing. Het maakte het ruige, vaak desolate landschap bijna vrolijk. Zelfs Dimmuborgir – ‘duister kasteel’ – was niet zo duister meer…

In twee weken zijn we met een gehuurde 4×4 auto het land rondgereden. Het was erg handig dat we af en toe van de hoofdweg af konden gaan om wat meer afgelegen dorpjes en natuurwonderen te bekijken. Ook hebben we nog redelijk veel gewandeld omdat je (gelukkig) lang niet overal met de auto kunt komen, al heb je een superjeep.

We overnachtten op boerderijen, vaak op afgelegen plekken. De meeste boeren in IJsland hebben schapen en paarden. Eén boer waar we verbleven (nabij Reykjavik) had ook koeien. Iemand moet toch voor de skyr zorgen. De schapen lopen vrij rond op uitgestrekte terreinen. Je vindt ze op lavavelden, aan zee en hoog in de bergen. De boeren gaan er af en toe -vaak per paard- op uit om ze weer te verzamelen.

IJsland kaart 1590
IJsland met monsters in 1590 (Wikimedia)

Het koudst was het tijdens onze reis toen we in het noorden vanuit Akureyri met een boot de fjord in gingen om walvissen te spotten. Het was fantastisch om de dieren van zo dichtbij te kunnen zien. Wel treurig dat in IJsland nog steeds op walvissen wordt gejaagd. En dat ze zo’n beetje alle haring uit zee hebben gevist en daarmee ook een belangrijke inkomstenbron kwijt zijn geraakt. Ze hebben nu wel een prachtig haringmuseum in Siglufjordur…

Omdat we ook nog van plan waren in de Thrihnukagigur vulkaan af te dalen en het daar erg koud scheen te zijn, hebben we in Vik (in het zuiden) toch ook nog maar zo’n lekker warme IJslandse wollen trui gekocht. In de vulkaan viel het echter erg mee met de kou, en tijdens de wandeling naar de top was het zelfs zonnig en warm. Voor IJsland dan.

Geen elfen en trollen gezien, wel veel monsters in de grillige rotsen en lavaformaties.
Geen noorderlicht, wel indrukwekkende watervallen, krakende brokken ijs, borrelende modderpoelen en spuitende geisers.
En we hebben niet gebaad in de Blue Lagoon. We moeten dus nog een keer terug.