Even terug naar de Kaukasus

He loves fresh lemons
Bergen citroenen in West-Georgië

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi zat ik een paar honderd kilometer verderop langs de zonnige Zwarte Zeekust, namelijk in Poti en Batumi. Een weekje terug naar Georgië met een paar vrienden, op bezoek bij Nederlandse en Georgische vrienden in dit mooie en bizarre land.

In Tbilisi bezochten we mensen van de Guerilla Gardening beweging die al een poosje in een actiekamp in Vake Park de bouw van een hotel in dit stadspark tegenhouden, en mensen bewust willen maken van het idee dat ze zelf als burgers wat kunnen ondernemen tegen het optreden van de overheid en grote bedrijven. Luister hier naar een item over deze activisten van BNN-radio.

In de westelijke regio Mingrelië bezochten we een Ecocenter waar ze toepassingen bedenken voor duurzaam gebruik van sanitaire voorzieningen en energie, zoals eco-toiletten waarvan de urine gebruikt wordt voor landbouw, biogasinstallaties waarbij gekookt kan worden op gas ‘geproduceerd’ door de eigen dieren en zonnecollectors waarin vruchten worden gedroogd. We bezochten een paar boeren die gebruik maken van deze voorzieningen, en ook een citrusplantage waar we zoveel mandarijnen en citroenen mochten meenemen als we wilden, want de boer raakte ze toch niet kwijt.

We waren hier voor vakantie, dus een dagje toerist uithangen in Batumi hoorde er ook bij. Ik was verbaasd over alle nieuwigheden zoals parkeermeters (die behalve wij niemand ook echt leek te gebruiken…), gloednieuwe fietspaden en een groen fietsenplan. Er stonden wel overal veel camera’s op gericht.

Ook in het oude centrum van Tbilisi is er veel vernieuwd. Bij de badhuizen is er een voetgangersgebied bij gekomen met nieuwe bruggen en wandelpaden langs het water. De ‘opgestapelde’ huizen met balkons staan goed in de verf. Er zijn ineens kabelbanen naar attracties boven de stad, zoals het kasteel en de botanische tuin, waar ik niet meer zo makkelijk binnen kon sneaken. Op onze oude tai-chi plek staat nu een gloednieuw kassagebouw, met een bewaker ervoor. Vooruitgang…

2 gedachtes over “Even terug naar de Kaukasus

 1. Beste Janita

  Heel interessant. Ik ga deze zomer, eerst een paar dagen naar Tbilisi, daarna een natuurreis naar Tusheti. Kun je me op de hoogte houden van gebeurtenissen in Vake Park?
  Ik had de indruk dat er eerder teveel dan te weinig grote hotels in Tbilisi en Batumi werden gebouwd. Zijn daar genoeg toeristen voor?
  Ik ben in 2012 in de Botanische tuin geweest. Toen werd er al veel opgeknapt. Maar ik kon geen gidsje of plattegrond kopen.
  Groeten,

  Marijke

 2. Hoi Marijke,
  Dat moet heel mooi zijn in Tusheti, daar ben ik nog niet geweest.
  Op Facebook kun je de acties in Vake Park volgen: https://www.facebook.com/Tbilisitrees.
  Ik vind ook dat er erg veel hotels worden gebouwd, maar blijkbaar zijn daar wel genoeg klanten voor. Niet alleen toeristen denk ik, maar ook zakelijke klanten, of diplomaten.
  Het zal me niks verbazen als er straks wel plattegrondjes zijn. In de botanische tuin in Batumi kregen we er wel een (die de bewaker trouwens bij de uitgang in de prullenbak gooide, waarna wij ‘m er weer uit visten…).

Reacties zijn gesloten.